Home > Blog > Stress begrijpen, verminderen én ermee omgaan: wat je hartslagvariabiliteit (HRV) je kan vertellen

Stress begrijpen, verminderen én ermee omgaan: wat je hartslagvariabiliteit (HRV) je kan vertellen

door | apr 30, 2025 | My Body

Stress is een vast onderdeel van het leven. Of het nu komt door werkdruk, persoonlijke uitdagingen of de constante stroom aan prikkels – we hebben er allemaal mee te maken. Maar wat als je stress niet alleen leert herkennen, maar ook actief kunt beïnvloeden?

Een slimme manier om hier meer grip op te krijgen, is door inzicht te krijgen in je hartslagvariabiliteit (HRV). Dit is de variatie in tijd tussen je hartslagen. Dat klinkt misschien technisch, maar zegt het veel over hoe jouw lichaam omgaat met stress, herstel en veerkracht.

Wat zegt HRV eigenlijk?

Een hoge HRV is goed nieuws. Het betekent dat je lichaam flexibel is, goed kan ontspannen en efficiënt herstelt. Een lage HRV kan juist een signaal zijn dat je lichaam onder druk staat. Denk aan onvoldoende slaap, slechte voeding, overtraining, alcoholgebruik, ziekte of chronische stress.

Zelf meet ik mijn HRV ’s nachts met een OURA-ring – een handig hulpmiddel dat ook mijn slaapkwaliteit analyseert. Er zijn ook andere tools, zoals een Whoop-band, of goedkopere alternatieven. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je inzicht krijgt in hoe je lijf écht functioneert.

Je HRV is geen simpele ‘hoe hoger hoe beter’-score. Het draait vooral om de balans tussen je zenuwstelsels: het sympathische deel (voor actie en stress) en het parasympathische deel (voor rust en herstel). Een goede HRV betekent dat je lichaam soepel kan schakelen tussen inspanning en ontspanning – een belangrijk teken van veerkracht.

5 tips om je HRV te verbeteren:

Wil je je HRV op een natuurlijke manier verhogen? Dan zijn er een aantal eenvoudige, maar krachtige gewoontes die je kunt toepassen:

  1. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed (én sta op dezelfde tijd op)
    Je lichaam houdt van ritme. Een vaste slaaproutine bevordert herstel en maakt je HRV stabieler.

  2. Blijf goed gehydrateerd
    Water is essentieel voor bijna alle lichaamsfuncties, ook voor een goed functionerend zenuwstelsel. Drink regelmatig, ook als je geen dorst hebt.

  3. Begin je dag met daglicht
    Ga ’s ochtends even naar buiten, al is het maar tien minuten. Zonlicht helpt je biologische klok en bevordert je slaap én HRV.

  4. Beweeg dagelijks, met mate
    Licht tot matig intensieve beweging – zoals wandelen, yoga of fietsen – heeft een positief effect op je HRV. Te veel intensieve training zonder herstel werkt juist averechts.

  5. Doe dagelijks een ademhalingsoefening of korte meditatie
    Rustige, bewuste ademhaling activeert je parasympathische zenuwstelsel. Dat zorgt voor ontspanning en een directe verhoging van je HRV.

 

HRV is een waardevolle tool om inzicht te krijgen in hoe je lichaam zich voelt, herstelt en met stress omgaat. Het is geen allesbepalend cijfer, maar het kan je wél helpen betere keuzes te maken in je leefstijl. Wil jij meer leren over het in balans brengen van jouw HRV? Ontdek alles in het E-book: natuurlijke hormoonbalans, en leer op welke manieren je stress kunt verminderen. Ik leer je in dit boek van meer dan 95 pagina’s en 85+ tips, hoe je de balans in je lichaam kunt herstellen en hoe je je gemakkelijk weer fit, energiek en ontspannen kunt voelen.