Home > Blog > De echte reden waarom je aankomt na je 30e

De echte reden waarom je aankomt na je 30e

door | jan 15, 2025 | My Body

Afvallen en buikvet verliezen: hoe hormonen een belangrijke rol spelen in je gewicht

Als het om afvallen gaat, denken veel mensen al snel aan het verminderen van calorieën en het verhogen van hun fysieke activiteit. Maar wist je dat je hormonen net zo’n belangrijke rol spelen? Hormonen zoals insuline, cortisol, oestrogeen, testosteron en leptine beïnvloeden je stofwisseling, vetopslag en eetlust op manieren die je vaak niet meteen ziet. In dit blog leggen we uit hoe je hormonen je gewicht kunnen beïnvloeden en hoe je ze kunt helpen om een gezond gewicht te bereiken én te behouden.

 

De rol van hormonen bij vetopslag

Je hormoonhuishouding kan het verschil maken tussen succes of falen bij het verliezen van buikvet. Een verstoring in je hormonen kan zorgen voor een opgehoopte vetlaag, vooral rondom je buik. Hoe zit dat precies?

1. Insuline: de suikermeter van je lichaam

Insuline is misschien wel het bekendste hormoon als het gaat om gewicht en vetopslag. Het regelt de opname van suiker in je cellen. Wanneer je veel suiker eet, stijgt je bloedsuikerspiegel, waarna je lichaam insuline aanmaakt om deze suiker in je cellen te verwerken. Als je regelmatig te veel suiker eet, slaat je lichaam extra vet op. Vermijd snelle suikers zoals frisdrank, koekjes en witbrood om insulinepieken te voorkomen en je vetopslag te beperken. Zie ook ons blog: de invloed van insulinegevoeligheid op je hormonen en vruchtbaarheid.

2. Cortisol: het stresshormoon

Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, heeft niet alleen invloed op je stressrespons, maar regelt ook je vet- en suikerstofwisseling. Bij chronische stress komt er veel cortisol vrij, wat kan leiden tot een verhoogde vetopslag, vooral rond de buik. Cortisol zorgt er ook voor dat je zin krijgt in calorierijk eten, zoals chocolade of donuts, wat de situatie verder verergert. Het verminderen van stress door middel van ontspanning, beweging en voldoende slaap is dan ook essentieel voor een gezond gewicht.

3. Oestrogeen en testosteron: seksuele hormonen met een impact op vet

Hoewel oestrogeen en testosteron vooral bekend zijn om hun rol in seksuele functies, hebben ze ook invloed op je gewicht. Vrouwen die de menopauze bereiken, ervaren een afname van oestrogeen, wat vaak gepaard gaat met een toename van buikvet. Bij mannen zorgt een afname van testosteron naarmate ze ouder worden voor een vergelijkbaar effect. Het is dus extra belangrijk om op latere leeftijd actief te blijven, zowel met wandelen en conditietraining als krachttraining, om deze hormonen in balans te houden.

4. Leptine: het hormoon dat de eetlust remt

Leptine, geproduceerd door je vetcellen, speelt een cruciale rol bij het reguleren van je eetlust en je energieverbruik. Wanneer je vetcellen voldoende leptine aanmaken, heb je minder trek en verbrand je meer calorieën. Maar bij obesitas kan de werking van leptine verstoord raken, waardoor je steeds meer eet en steeds minder calorieën verbrandt. Dit creëert een vicieuze cirkel die het moeilijk maakt om gewicht te verliezen.

Hoe hormonale disbalans buikvet veroorzaakt

Je lichaam heeft verschillende manieren om te communiceren via hormonen. Te veel buikvet kan echter de hormoonhuishouding verstoren. Buikvet is geen passief weefsel, maar een actief orgaan dat verschillende stoffen produceert, waaronder hormonen die je stofwisseling beïnvloeden. Bij te veel buikvet raakt dit systeem verstoord, wat kan leiden tot ontstekingen en verstoorde communicatie tussen je hersenen en je lichaam. Dit kan niet alleen leiden tot een verstoring van je eetlust, maar ook tot stemmingsstoornissen zoals angst of depressie.

Bij obesitas werkt het hormoon leptine vaak niet goed meer, wat resulteert in een verhoogde eetlust en een tragere stofwisseling. Het gevolg is een vicieuze cirkel van gewichtstoename die moeilijk te doorbreken is zonder interventie.

Wat kun je doen om je hormonen weer in balans te krijgen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hormonen weer in balans te krijgen en op een gezond gewicht te komen. Myfoodandbody geeft een aantal waardevolle tips:

  1. Beweging is essentieel zorg dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt, of 200 minuten per week, verdeeld over meerdere dagen. Zorg dat het haalbaar is in je wekelijkse routine, zodat je het ook vol blijft houden.
  2. Krachttraining twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen kunnen helpen om spiermassa te behouden en zelfs op te bouwen. Dit is belangrijk omdat spiermassa de vetverbranding stimuleert, vooral na je veertigste. Spieren verbranden vet, ook in rust.
  3. Vermijd langdurig zitten langdurig zitten kan de hormoonhuishouding verstoren en bijdragen aan gewichtstoename. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt, bijvoorbeeld door elke 30 minuten even op te staan en rond te lopen.
  4. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning slaaptekort en chronische stress kunnen de hormonen die je eetlust reguleren verstoren. Zorg dus voor voldoende rust en ontspan regelmatig om je cortisol- en leptineniveaus in balans te houden.

 

Het is belangrijk te beseffen dat hormonen een grote rol spelen in je gewicht. Wil jij uitgebreide adviezen ontvangen over dit onderwerp? En vandaag nog starten met de eerste stappen richting een gezondere en fittere jij? Download dan ons E-Book hormoonbalans. Deze staat vol met meer dan 75+ tips op het gebied van voeding en leefstijl om jouw hormoongezondheid te optimaliseren en gemakkelijk overtollige kilo’s te verliezen.

 

Conclusie

Afvallen is vaak niet zo eenvoudig als ‘minder eten, meer bewegen’. Zeker niet als je wat ouder wordt. Je hormonen spelen een belangrijke rol bij hoe je lichaam vet opslaat, verbrandt en reguleert. Door bewust om te gaan met je voeding, beweging, stress en slaap, kun je de regie nemen over je hormonen en ze in jouw voordeel laten werken. Dit helpt niet alleen om buikvet te verliezen, maar draagt ook bij aan een gezonder, evenwichtiger leven.

Heb jij last van hormonale disbalansen die je gewicht beïnvloeden? Welke tips helpen jou om je hormonen in balans te houden? Download dan ons E-Book hormoonbalans.