Home > Blog > 5 veelvoorkomende voedingsmythes ontkracht

5 veelvoorkomende voedingsmythes ontkracht

door | nov 2, 2024 | My Body

Voeding is een onderwerp dat veel aandacht krijgt, maar er zijn ook veel misverstanden. Zeker als je tegenwoordig kijkt welke voedingsadviezen er de wereld in geslingerd worden via social media. Iedereen heeft weer een andere mening, en vaak zijn deze niet wetenschappelijk onderbouwd. In deze blog ontkrachten we vijf veelvoorkomende voedingsmythes.

1. Niet waar: koolhydraten maken je dik
Waar: Koolhydraten worden vaak gezien als de vijand van een gezond dieet. In werkelijkheid zijn koolhydraten een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Het gaat niet om het vermijden van koolhydraten, maar om het kiezen van de juiste soorten. 100% volkorenproducten, groenten en fruit bevatten complexe koolhydraten die rijk zijn aan vezels en voedingsstoffen, wat juist helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Ook hebben deze een positieve invloed op je hormoongezondheid, wat ook weer bijdraagt aan het bereiken van een gezond gewicht. Daarnaast zijn vezels cruciaal voor het goed functioneren van je darmen en het voorkomen van verstoppingen of diarree.

2. Niet waar: je moet veel minder calorieën eten dan je dagelijkse behoefte om af te vallen
Waar: Hoewel het verminderen van calorieën een rol kan spelen bij gewichtsverlies, is het belangrijk om te begrijpen dat een te grote beperking vaak niet slim is. Het kan leiden tot honger, vermoeidheid en een verlaagde stofwisseling. In plaats van drastisch calorieën te verlagen, is het beter om je te richten op een minimaal calorie tekort. Dit helpt je om de nieuwe gewoontes ook vast te houden en vol te houden, om op langer termijn een stabiel gewicht te behouden.

3. Niet waar: alle vetten zijn slecht
Waar: Vet wordt vaak ten onrechte gezien als iets dat je moet vermijden. Er zijn gezonde vetten, zoals die in avocado’s, noten en olijfolie, die essentieel zijn voor je lichaam. Deze vetten helpen bij het opnemen van vitamines, ondersteunen de hersenfunctie en kunnen zelfs ontstekingen verminderen. Het is belangrijk om de juiste vetten te kiezen en ongezonde transvetten te vermijden.

4. Niet waar: je moet elke dag vlees eten voor eiwitten
Waar: Hoewel vlees een goede bron van eiwitten is, zijn er ook tal van plantaardige eiwitbronnen beschikbaar. Peulvruchten, noten, zaden en volle granen bieden voldoende eiwitten voor een gezonde voeding. Bovendien kunnen plantaardige eiwitten bijdragen aan een lagere inname van verzadigde vetten en cholesterol.

5. Niet waar: suikervrij betekent gezond
Waar: Veel producten die “suikervrij” zijn, bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen of andere ongezonde ingrediënten die niet per se beter zijn voor je gezondheid. Deze stoffen kunnen juist je lichaam uit balans brengen. Het is belangrijk om te kijken naar de algehele voedingswaarde van een product, in plaats van alleen te focussen op het suikergehalte. Kies voor hele, onbewerkte voedingsmiddelen waar mogelijk. Het kan helpen om producten te selecteren die nooit meer dan 5 ingrediënten bevatten. Op die manier weet je vaak zeker dat het niet volledig bewerkt is, en dus ongezond.

Conclusie

Het is cruciaal om kritisch te zijn op voedingsinformatie en om je niet te laten misleiden door veelvoorkomende mythes. Het draait niet alleen om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, maar om het maken van de juiste keuzes die passen bij jouw lichaam en levensstijl.

Wil je meer leren over voeding en hoe je een gezonde levensstijl kunt omarmen, met een positieve invloed op jouw hormoongezondheid en de algehele balans in jouw lichaam? Download dan het E-Book van Myfoodandbody en ontdek de waarheid achter voeding en eetgewoonten!